Onsdag 26 Januari 2022Följ oss på Tel: 0140-38 55 70

Tranås Posten Logotype

Välj

Han vill stanna i Sverige

Fredag 15 Juli 2016

mmmmmm

Vem har plats för och är intresserad av att hjälpa Muhammed Reza Hassani? Han är en trevlig snart 18-årig ungdom från Afghanistan. Han bor på Polstjärnans boende för ensamkommande flyktingbarn, men inte länge till.

När han fyller 18 år får han inte bo kvar på boendet. Enligt Migrationsverkets regler så är man vuxen då. Då är det stor risk att han får flytta till någon annan kommun och bo på en förläggning.
Muhammed Reza har ännu inte fått besked om han kommer att få uppehållstillstånd i Sverige eller inte. Det här är något han ständigt grubblar på och är orolig över. Att dessutom inte veta om han får bor kvar i Tranås efter det han har fyllt 18 känns förståeligt nog inte alls bra.
– Jag är ledsen och orolig. Jag vill vara kvar i Tranås. Det är en jättebra stad. Här har jag mina kompisar både på boendet och i skolan.

Muhammed Reza trivs väldigt bra i skolan och är en väldigt ambitiös ung man som drömmer om att bli snickare och bygga hus.
Den 20 augusti kom han till Sverige, närmare bestämt till Malmö där han fick stanna i två dagar innan han fick åka vidare till Tranås.
Han är född i Afghanistan men hans familj flydde till Pakistan när han bara var ett år gammal. I dag är hans pappa död sedan några år tillbaka men hans mamma och lillasyster bor kvar i Pakistan.

Det tog nästan två månader för honom att ta sig till Sverige. En inte helt riskfri resa. I Tranås känner han sig trygg och det är något han vill fortsätta att vara.
På fritiden spelar han fotboll och går på gym. Nu när det är sommarlov så blir det också mycket tv-spel och film. Om några veckor ska han börja Sommarskola på Holavedsgymnasiet.
Helst av allt skulle han vilja ha ett sommarjobb. Men eftersom han inte hade några identitetshandlingar med sig när han kom till Sverige så går tyvärr inte det.
– Jag gillar att laga mat också. Ungefär en gång i veckan lagar jag mat till alla de som bor på min våning.
Lill Söderström är god man åt Muhammed Reza och även hon är bekymrad över om han måste flytta från Tranås. De har blivit goda vänner och han säger att hon nästan är som en mamma eller mormor till honom.
– Jag läste i tidningen att det behövdes fler goda män så jag ringde och hörde mig för. Jag kände att jag ville hjälpa till.
Lill har tidigare under många år varit god man åt sin dementa moster, men säger att det här är inte alls samma sak.
Nu hoppas både Muhammed Reza och hon på att det finns någon tranåsbo som skulle kunna hyra ut ett rum billigt till honom.
– Någon som har ett extrarum i villan eller lägenheten. Någon som är intresserad av att få en artig och ordningsam tonårspojke i huset och av att hjälpa till så han kan få stanna i Tranås.
Muhammed Reza vill inget hellre och säger att det skulle vara det bästa som kunde hända.
Ann-Christin Antonsson

Tidigare artiklar som publicerats under kategorin Välj

“All vaken tid är jobb för mig” (2021-11-29)
– Det ska bli kul att komma tillbaka till Tranås igen. Det säger Magnus Betnér som onsdagen den 1 december kommer till PlanB. Denna gång kommer han tillsammans med Henrik Nyblom.
Två bilar kolliderade i centrala Tranås (2021-11-24)
Vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen kolliderade två bilar i korsningen Torsgatan - Sveagatan.
Mordförsök i natt - misstänkt kvinna anhållen (2021-09-15)
UPPDATERAD 08:50 Strax efter klockan 06 nu på onsdagsmorgonen anträffade polispatruller en skadad person i en bostad. En halvtimma tidigare hade SOS fått in ett larm om att ett allvarligt våldsbrott inträffat i Tranås.
Man anhölls efter försök till grov misshandel (2021-09-14)
En man anhölls natten till tisdag misstänkt för försök till grov misshandel. Brottet har ägt rum på ett näringsställe i centrala Tranås.
"Vaccinationen är lösningen på hur vi ska komma ur den här pandemin" (2021-08-20)
Med anledning av det clusterutbrott av covid-19 man nu ser bland ungdomar i Tranås kallade Tranås kommuns coronastab tillsammans med Tranås vårdcentral till en gemensam presstäff på fredagen. Peter Lundin Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral inledde med att i Tranås kommun är det just nu en ökad smittspridning i övre skolåldern.
Succé för Tranåslöpare (2021-07-08)
Succé direkt för tranåsbördige häcklöparen Johan Claeson i U23-EM i Tallinn, Estland. Johan, som var yngst i hela startfältet, visade på lugna nerver när han avancerade till semifinal genom att slå personligt rekord på 400 meter häck.
Kommunen ska bekämpa sjögullet (2021-03-04)
Om allt går som beräknat kommer bekämpningen av sjögull i Svartån påbörjas under våren. Det berättar Anna Eriksson, landskaps­arkitekt, på parkavdelningen i Tranås kommun.
Tennisklubb får skriva arrendeavtal (2021-03-03)
Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till ett uppförande av en padelbana i Ängarydsområde där det finns en tennisbana i dag. Nu kommer tillväxtavdelningen inom kort att skriva ett avtal, ett arrendekontrakt med den nybildade föreningen som sköter om tennisbanan.
Ingen nedgång i smittspridningen i Tranås "Inom snar framtid hoppas vi på att det finns fler vaccin" (2021-02-03)
– Vi har inte nått någon platå och vi ser ingen nedgång vad det gäller antalet positiva testade personer för covid-19 i Tranås kommun. Just nu ligger Tranås på en inte smickrande tredjeplats i länet vad det gäller smittade personer. Det säger Peter Lundin Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral.
Lastbil med släp vinglade på vägen (2021-01-19)
En lastbil med släp framfördes på riksväg 32 på måndagseftermiddagen. Efter en kontroll misstänks nu att föraren var drogpåverkad.
Två personer anhållna för stöder i Tranås (2021-01-08)
En man och en kvinna har anhållits och är misstänkta för flera stölder i Tranås. Personerna greps i en bostad efter en husrannsakan.
Fräck bedragare lurade äldre man i Tranås (2020-12-17)
En äldre man i Tranås har under onsdagskvällen vid 21.30-tiden blivit utsatt för ett åldringsbrott och bedrägeri. Mannen har blivit lurad och bestulen.
SJ tar över Krösatågens trafik (2020-12-02)
SJ har fått förtroendet att ta över uppdraget att köra Krösatågen, med trafikstart den 12 december 2021. Det meddelade de regionala trafikhuvudmännen för Krösatågen på onsdagen.
Grov stöld i Sommen (2020-11-24)
Vid 21.15-tiden på måndagskvällen larmades polisen till ett inbrott i bostad i centrala Sommen.
Duo misstänks för omfattande skadegörelse i Tranås (2020-10-17)
Två tonårskillar är misstänkta för en omfattande skadegörelse som ägt rum i centrala Tranås under tidigt lördagsmorgon.
Rånförsök mot Pressbyrån (2020-09-11)
Strax efter klockan 06.30 på fredagsmorgonen fick polisen ett överfallslarm från Pressbyrån på Stationsplan i Tranås.
Mordbrand på Junkaremålsskolan (2020-07-09)
Någon har tänt eld i en container intill Junkaremålsskolan. Händelsen rubriceras som mordbrand.
Man i Tranås avled efter fall (2020-07-08)
En man i Tranås har avlidit på grund av ett fall från en stege. Det finns ingen misstanke om brott, uppger polisen.
Man blottade sig för kvinna (2020-02-20)
Vid 16.30-tiden på onsdagseftermiddagen har en man blottat sig utomhus i närheten av Hantverkargatan i Tranås. Det var när mannen mötte en kvinna som han ska ha dragit ner sina byxor framför henne.
Tranåsmän misstänkta för narkotikabrott efter husrannsakan (2019-12-18)
Två tranåsmän greps och anhölls efter en husrannsakan. I bostaden påträffades en större mängd narkotika samt ett större belopp kontanter.
Tranås befolkning nu över 19 000 (2019-08-21)
Tranås kommun växer och har i dag 19 019 invånare. För första gången är det fler invånare än 19 000 sedan 1970-talet. Detta visar SCB:s senaste befolkningsstatistik.
Fräck stöld av bankkort (2019-08-21)
En äldre kvinna, född 1931, blev av med sitt bankomatkort på Storgatan i Tranås vid 17.45-tiden på tisdagskvällen.
Två ungdomar skadades vid singelolycka (2019-06-13)
Två ungdomar fördes med ambulans till Höglandssjukhuset i Eksjö efter en singelolycka på Junkaremålskolan i Tranås.
Polisen gav tillstånd - men kommunledning stoppade Naturskyddsföreningens fika planer (2019-03-14)
På Naturskyddsförening i Tranås initiativ anordnas en så kallad Klimatfika vid lunchtid på fredag 15 mars. Tanken var att evenemanget skulle ha ägt rum utanför Stadshuset men kommunens HR-chef, huvudskyddsombud och kommunstyrelsen tyckte inte det var lämpligt.
Politiker svängde i Ekmarksparkfrågan (2018-08-22)
Kommunfullmäktiges sammanträde avslutades med en allmänpolitisk debatt. En av många frågor som debatterades var vad de politiska företrädarna har för synpunkt vad det gäller byggnation i Ekmarkspark.
Toaletten - en fråga för nämnden (2018-02-15)
Vid teknik- och griftegårdsnämndens arbetsutskott diskuterades den allmänna toaletten på Storgatan. Detta på grund av den vandalism som förekommit.
Myndigheter varnar: Tacka inte ja till spelet (2017-08-04)
Flera anmälningar från privatpersoner som säger sig ha blivit lurade har kommit in till Konsumentverket angående spelet Garantilotto. Företaget bedriver telefonförsäljning och utlovar garanterade vinster, något Lotteriinspektionen anser att man ska vara försiktig med att tacka ja till.
Grov misshandel (2017-05-09)
Strax innan midnatt natten till tisdag har en anmälare ringt till polisen om att en pågående misshandel eventuellt kunde äga rum i ett bostadshus på en mindre ort i Tranås kommun.
Han vill stanna i Sverige (2016-07-15)
Vem har plats för och är intresserad av att hjälpa Muhammed Reza Hassani? Han är en trevlig snart 18-årig ungdom från Afghanistan. Han bor på Polstjärnans boende för ensamkommande flyktingbarn, men inte länge till.
Tranåsman frias från mord (2016-07-14)
Den tranåsman som både i tingsrätten och hovrätten dömdes till mordet på en annan tranåsman förra sommaren frias nu för mord i Hovrätten.
Anebybo odlade marijuana (2015-11-05)
Polisen har påträffat en misstänkt narkotikapåverkad man i Aneby.
Villainbrott på dagtid (2015-10-29)
Två villainbrott har ägt rum i Aneby kommun under dagtid. Någon gång mellan klockan 07-15.30 på onsdagen har tjuv eller tjuvar brutit sig in i en villa på Tranåsvägen i Sunhultsbrunn.
Drograttfylla och olaga vapeninnehav (2012-01-27)
I går, torsdag, stoppades en bilist vid 21-tiden i centrala Tranås för en rutinkontroll.
Stark kampinsats av TAIF räckte inte mot Hästen (2011-11-25)
334 personer har sedan dryga timman tillbaka lämnat Bredstorpshallen med blandade känslor. Hemmasupporters fick se sitt TAIF med betydligt mer vilja än vid senaste två matcherna i hockeyettan.