Lördag 26 September 2020Följ oss på Tel: 0140-38 55 70

Tranås Posten Logotype

Välj

Myndigheter varnar: Tacka inte ja till spelet

Fredag 4 August 2017

bild

Flera anmälningar från privatpersoner som säger sig ha blivit lurade har kommit in till Konsumentverket angående spelet Garantilotto. Företaget bedriver telefonförsäljning och utlovar garanterade vinster, något Lotteriinspektionen anser att man ska vara försiktig med att tacka ja till.

I förra veckan fick vår reporter ett samtal från en säljare på Garantilotto. Säljaren ville gratulera reporten och påstod att hen hade varit med i en undersökning och nu blivit utvald att delta i ett lotteri med garanterad vinst utan bindningstid.
– Vi har en kampanj på fyra månader där det ska lottas ut 20 miljoner kronor till er kunder. Under dessa fyra månader är det två dragningar i månaden, där det då ska lottas ut och nästa dragning är faktiskt imorgon. Under kampanjens fyra månader är man garanterad minst en vinst så det betyder att du är garanterad att vinna minst en gång, sa säljaren.

Men säljaren nämner inte att det är en uppsägningstid på fyra månader. Bolaget Nordiska spel, som ligger bakom Garantilotto, har varit i blåsväder innan. Förra året avslöjade Ekot att företaget som hade gått under många namn innan, bland annat Garantispelet, Superspelet och Supervinsten, gav falska lottovinstgarantier. Spelet saknar tillstånd att anordna lotteri i Sverige och Lotteriinspektionen har därför polisanmält Nordiska spel. Men enligt Garantilotto bedriver man sin verksamhet på Malta, och undkommer på så sätt de svenska lagarna.

Lotteriinspektionen kan därför inte kontrollera att dragningarna genomförs på ett korrekt sätt, eller att vinster betalas ut från lotteriet.
– Vi kan inte garantera att det går rätt till. Vi granskar dragningar och spelsystemet och ser till att vinster betalas ut, och vi värnar att det ska vara en sund och säker spelmarknad i Sverige. Vi vet inget om Garantilottto eller hur deras dragningar går till, säger Eva Britt Öberg, ställföreträdande avdelningschef på Lotteriinspektionen.

Lotteriinspektionen har polisanmält ärendet.
Konsumentverket har sedan augusti i fjol fått in 56 anmälningar mot Garantilotto och tio anmälningar mot Nordiska Spel sedan mars 2016. Till Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument har det även inkommit över 400 kontakter om Garantilotto. I slutet av maj inledde därför Konsumentverket en granskning av Garantilottos marknadsföring och avtalsvillkor. Att Garantilotto inte har ett svenskt tillstånd kan ställa till problem.

– Vi uppmanar folk att vara försiktiga och tänka sig för innan man köper en lott. Man ska vara medveten att om man har funderingar eller tycker att man har blivit lurad är det svårare att få hjälp, säger My Hamrén på Lotteriinspektionen.

Tidigare artiklar som publicerats under kategorin Välj

Rånförsök mot Pressbyrån (2020-09-11)
Strax efter klockan 06.30 på fredagsmorgonen fick polisen ett överfallslarm från Pressbyrån på Stationsplan i Tranås.
Mordbrand på Junkaremålsskolan (2020-07-09)
Någon har tänt eld i en container intill Junkaremålsskolan. Händelsen rubriceras som mordbrand.
Man i Tranås avled efter fall (2020-07-08)
En man i Tranås har avlidit på grund av ett fall från en stege. Det finns ingen misstanke om brott, uppger polisen.
Man blottade sig för kvinna (2020-02-20)
Vid 16.30-tiden på onsdagseftermiddagen har en man blottat sig utomhus i närheten av Hantverkargatan i Tranås. Det var när mannen mötte en kvinna som han ska ha dragit ner sina byxor framför henne.
Tranåsmän misstänkta för narkotikabrott efter husrannsakan (2019-12-18)
Två tranåsmän greps och anhölls efter en husrannsakan. I bostaden påträffades en större mängd narkotika samt ett större belopp kontanter.
Tranås befolkning nu över 19 000 (2019-08-21)
Tranås kommun växer och har i dag 19 019 invånare. För första gången är det fler invånare än 19 000 sedan 1970-talet. Detta visar SCB:s senaste befolkningsstatistik.
Fräck stöld av bankkort (2019-08-21)
En äldre kvinna, född 1931, blev av med sitt bankomatkort på Storgatan i Tranås vid 17.45-tiden på tisdagskvällen.
Två ungdomar skadades vid singelolycka (2019-06-13)
Två ungdomar fördes med ambulans till Höglandssjukhuset i Eksjö efter en singelolycka på Junkaremålskolan i Tranås.
Polisen gav tillstånd - men kommunledning stoppade Naturskyddsföreningens fika planer (2019-03-14)
På Naturskyddsförening i Tranås initiativ anordnas en så kallad Klimatfika vid lunchtid på fredag 15 mars. Tanken var att evenemanget skulle ha ägt rum utanför Stadshuset men kommunens HR-chef, huvudskyddsombud och kommunstyrelsen tyckte inte det var lämpligt.
Politiker svängde i Ekmarksparkfrågan (2018-08-22)
Kommunfullmäktiges sammanträde avslutades med en allmänpolitisk debatt. En av många frågor som debatterades var vad de politiska företrädarna har för synpunkt vad det gäller byggnation i Ekmarkspark.
Toaletten - en fråga för nämnden (2018-02-15)
Vid teknik- och griftegårdsnämndens arbetsutskott diskuterades den allmänna toaletten på Storgatan. Detta på grund av den vandalism som förekommit.
Myndigheter varnar: Tacka inte ja till spelet (2017-08-04)
Flera anmälningar från privatpersoner som säger sig ha blivit lurade har kommit in till Konsumentverket angående spelet Garantilotto. Företaget bedriver telefonförsäljning och utlovar garanterade vinster, något Lotteriinspektionen anser att man ska vara försiktig med att tacka ja till.
Grov misshandel (2017-05-09)
Strax innan midnatt natten till tisdag har en anmälare ringt till polisen om att en pågående misshandel eventuellt kunde äga rum i ett bostadshus på en mindre ort i Tranås kommun.
Han vill stanna i Sverige (2016-07-15)
Vem har plats för och är intresserad av att hjälpa Muhammed Reza Hassani? Han är en trevlig snart 18-årig ungdom från Afghanistan. Han bor på Polstjärnans boende för ensamkommande flyktingbarn, men inte länge till.
Tranåsman frias från mord (2016-07-14)
Den tranåsman som både i tingsrätten och hovrätten dömdes till mordet på en annan tranåsman förra sommaren frias nu för mord i Hovrätten.
Anebybo odlade marijuana (2015-11-05)
Polisen har påträffat en misstänkt narkotikapåverkad man i Aneby.
Villainbrott på dagtid (2015-10-29)
Två villainbrott har ägt rum i Aneby kommun under dagtid. Någon gång mellan klockan 07-15.30 på onsdagen har tjuv eller tjuvar brutit sig in i en villa på Tranåsvägen i Sunhultsbrunn.
Drograttfylla och olaga vapeninnehav (2012-01-27)
I går, torsdag, stoppades en bilist vid 21-tiden i centrala Tranås för en rutinkontroll.
Stark kampinsats av TAIF räckte inte mot Hästen (2011-11-25)
334 personer har sedan dryga timman tillbaka lämnat Bredstorpshallen med blandade känslor. Hemmasupporters fick se sitt TAIF med betydligt mer vilja än vid senaste två matcherna i hockeyettan.