Onsdag 26 Januari 2022Följ oss på Tel: 0140-38 55 70

Tranås Posten Logotype

Välj

Kommunen ska bekämpa sjögullet

Torsdag 4 Mars 2021

aaa

Om allt går som beräknat kommer bekämpningen av sjögull i Svartån påbörjas under våren. Det berättar Anna Eriksson, landskaps­arkitekt, på parkavdelningen i Tranås kommun.

Länsstyrelsen i Jönköpings län gjorde en inventering av förekomsten av sjögull i Svartån och sjön Sommen sommaren 2020.
– Här påträffade de ytterligare bestånd än vad vi tidigare varit medvetna om, säger Anna Eriksson.
Under många år har man försökt bekämpa sjögullet i Svartån med olika metoder. Bland annat har man slagit av och samlat ihop sjögullet men det har visat sig att den här metoden riskerar att växten sprids ännu mera, då lösryckta växtdelar som flyter vidare nedströms kan etableras och skapa nya bestånd.  

Man tror att det är en, av flera, spridningsvägar som sjögullet har haft nedströms och vidare ut i sjön Sommen.
– Det visade sig alltså ha motsatt effekt. Och de senaste åren har man av risk för vidare spridning inte slagit sjögullet. 
Tranås kommun har ansökt hos Länstyrelsen om LOVA-bidrag (LOVA-lokala vattenvårds­projekt för att förbättra vattenmiljön)  både för att kunna genomföra en täckningsmetod som har rekommenderats och även till en långsiktig hand­lings­plan. Och för en tid sedan stod det klart att de beviljades bidragen.
Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att bevilja bidrag med högst 1 676 00 kronor, under en fyraårsperiod, till det lokala vattenvårdsprojektet Bekämpning av sjögull i Svartån. LOVA-bidrag ges för upp till 80 procent av ett projekts totala kostnader. Detta innebär att kommunens medfinansiering i detta fall endast uppgår till 20 procent av projektets totala kostnader och består framförallt av projekt/arbetsledning och administrativa arbetsinsatser.

Länsstyrelsen har även beviljat bidrag med högst 188 800 kronor till det lokala vattenvårds­projektet "Handlingsplan för sjögull i Svartån och Sommen". På samma sätt som beskrivs ovan får bidraget inte överstiga 80 procent av de stödberättigande kostnaderna. Handlingsplanen avses tas fram för långsiktig hantering av sjögull i Svartån och Sommen.
Vid länsstyrelsens inventering visade det sig  att förekomsten i Tingshusdammen, det högst upp belägna sjögullsbeståndet i Svartån genom Tranås. Det är också här man kommer att börja bekämpningen.
– Vi kommer att köpa in flytande ramar klädda med svart fiberduk och montera upp svarta dukar i som monteras över beståndet i Tingshusdammen. På så sätt hindras ljusinstrålning i vattnet vilket leder till att sjögullsbeståndet skuggas ut och försvinner. Det här kommer att göras i etapper och är upplagt i en fyraårsperiod. Vi planerar att täcka 2 000 kvadratmeter av sjögullet i Tingsdammen varje år. 
Hon säger att de kommer att börja i Tingshusdammen  vid Tingshusbron och sedan kommer de att arbeta sig nedströms.
Ramarna kommer att placeras i Tingshusdammen i mitten av maj och tas bort under senhösten. 

Det här ska vara det bästa sättet att bli av med sjögullet. Mest effektivt och långsiktigt enligt länsstyrelsen och andra kommuner som har provat det.
Vad det gäller det andra LONA-projektet som gör det möjlighet att ta fram en långsiktig handlingsplan för sjögull i Svartån och sjön Sommen. 
– Hur man ska jobba, vad man kan göra och vad vi ska prioritera.
Sjögullet påminner om den gula näckrosen, men bladen är mindre. Sjögull blommar i juli till augusti och har gula blommor som sticker upp en bit ovanför bladen. Växten är rotad i botten och kan växa till tre meters djup. Sjögull sprider sig med frön eller genom sönder­slitna växtdelar.

Tidigare artiklar som publicerats under kategorin Välj

“All vaken tid är jobb för mig” (2021-11-29)
– Det ska bli kul att komma tillbaka till Tranås igen. Det säger Magnus Betnér som onsdagen den 1 december kommer till PlanB. Denna gång kommer han tillsammans med Henrik Nyblom.
Två bilar kolliderade i centrala Tranås (2021-11-24)
Vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen kolliderade två bilar i korsningen Torsgatan - Sveagatan.
Mordförsök i natt - misstänkt kvinna anhållen (2021-09-15)
UPPDATERAD 08:50 Strax efter klockan 06 nu på onsdagsmorgonen anträffade polispatruller en skadad person i en bostad. En halvtimma tidigare hade SOS fått in ett larm om att ett allvarligt våldsbrott inträffat i Tranås.
Man anhölls efter försök till grov misshandel (2021-09-14)
En man anhölls natten till tisdag misstänkt för försök till grov misshandel. Brottet har ägt rum på ett näringsställe i centrala Tranås.
"Vaccinationen är lösningen på hur vi ska komma ur den här pandemin" (2021-08-20)
Med anledning av det clusterutbrott av covid-19 man nu ser bland ungdomar i Tranås kallade Tranås kommuns coronastab tillsammans med Tranås vårdcentral till en gemensam presstäff på fredagen. Peter Lundin Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral inledde med att i Tranås kommun är det just nu en ökad smittspridning i övre skolåldern.
Succé för Tranåslöpare (2021-07-08)
Succé direkt för tranåsbördige häcklöparen Johan Claeson i U23-EM i Tallinn, Estland. Johan, som var yngst i hela startfältet, visade på lugna nerver när han avancerade till semifinal genom att slå personligt rekord på 400 meter häck.
Kommunen ska bekämpa sjögullet (2021-03-04)
Om allt går som beräknat kommer bekämpningen av sjögull i Svartån påbörjas under våren. Det berättar Anna Eriksson, landskaps­arkitekt, på parkavdelningen i Tranås kommun.
Tennisklubb får skriva arrendeavtal (2021-03-03)
Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till ett uppförande av en padelbana i Ängarydsområde där det finns en tennisbana i dag. Nu kommer tillväxtavdelningen inom kort att skriva ett avtal, ett arrendekontrakt med den nybildade föreningen som sköter om tennisbanan.
Ingen nedgång i smittspridningen i Tranås "Inom snar framtid hoppas vi på att det finns fler vaccin" (2021-02-03)
– Vi har inte nått någon platå och vi ser ingen nedgång vad det gäller antalet positiva testade personer för covid-19 i Tranås kommun. Just nu ligger Tranås på en inte smickrande tredjeplats i länet vad det gäller smittade personer. Det säger Peter Lundin Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral.
Lastbil med släp vinglade på vägen (2021-01-19)
En lastbil med släp framfördes på riksväg 32 på måndagseftermiddagen. Efter en kontroll misstänks nu att föraren var drogpåverkad.
Två personer anhållna för stöder i Tranås (2021-01-08)
En man och en kvinna har anhållits och är misstänkta för flera stölder i Tranås. Personerna greps i en bostad efter en husrannsakan.
Fräck bedragare lurade äldre man i Tranås (2020-12-17)
En äldre man i Tranås har under onsdagskvällen vid 21.30-tiden blivit utsatt för ett åldringsbrott och bedrägeri. Mannen har blivit lurad och bestulen.
SJ tar över Krösatågens trafik (2020-12-02)
SJ har fått förtroendet att ta över uppdraget att köra Krösatågen, med trafikstart den 12 december 2021. Det meddelade de regionala trafikhuvudmännen för Krösatågen på onsdagen.
Grov stöld i Sommen (2020-11-24)
Vid 21.15-tiden på måndagskvällen larmades polisen till ett inbrott i bostad i centrala Sommen.
Duo misstänks för omfattande skadegörelse i Tranås (2020-10-17)
Två tonårskillar är misstänkta för en omfattande skadegörelse som ägt rum i centrala Tranås under tidigt lördagsmorgon.
Rånförsök mot Pressbyrån (2020-09-11)
Strax efter klockan 06.30 på fredagsmorgonen fick polisen ett överfallslarm från Pressbyrån på Stationsplan i Tranås.
Mordbrand på Junkaremålsskolan (2020-07-09)
Någon har tänt eld i en container intill Junkaremålsskolan. Händelsen rubriceras som mordbrand.
Man i Tranås avled efter fall (2020-07-08)
En man i Tranås har avlidit på grund av ett fall från en stege. Det finns ingen misstanke om brott, uppger polisen.
Man blottade sig för kvinna (2020-02-20)
Vid 16.30-tiden på onsdagseftermiddagen har en man blottat sig utomhus i närheten av Hantverkargatan i Tranås. Det var när mannen mötte en kvinna som han ska ha dragit ner sina byxor framför henne.
Tranåsmän misstänkta för narkotikabrott efter husrannsakan (2019-12-18)
Två tranåsmän greps och anhölls efter en husrannsakan. I bostaden påträffades en större mängd narkotika samt ett större belopp kontanter.
Tranås befolkning nu över 19 000 (2019-08-21)
Tranås kommun växer och har i dag 19 019 invånare. För första gången är det fler invånare än 19 000 sedan 1970-talet. Detta visar SCB:s senaste befolkningsstatistik.
Fräck stöld av bankkort (2019-08-21)
En äldre kvinna, född 1931, blev av med sitt bankomatkort på Storgatan i Tranås vid 17.45-tiden på tisdagskvällen.
Två ungdomar skadades vid singelolycka (2019-06-13)
Två ungdomar fördes med ambulans till Höglandssjukhuset i Eksjö efter en singelolycka på Junkaremålskolan i Tranås.
Polisen gav tillstånd - men kommunledning stoppade Naturskyddsföreningens fika planer (2019-03-14)
På Naturskyddsförening i Tranås initiativ anordnas en så kallad Klimatfika vid lunchtid på fredag 15 mars. Tanken var att evenemanget skulle ha ägt rum utanför Stadshuset men kommunens HR-chef, huvudskyddsombud och kommunstyrelsen tyckte inte det var lämpligt.
Politiker svängde i Ekmarksparkfrågan (2018-08-22)
Kommunfullmäktiges sammanträde avslutades med en allmänpolitisk debatt. En av många frågor som debatterades var vad de politiska företrädarna har för synpunkt vad det gäller byggnation i Ekmarkspark.
Toaletten - en fråga för nämnden (2018-02-15)
Vid teknik- och griftegårdsnämndens arbetsutskott diskuterades den allmänna toaletten på Storgatan. Detta på grund av den vandalism som förekommit.
Myndigheter varnar: Tacka inte ja till spelet (2017-08-04)
Flera anmälningar från privatpersoner som säger sig ha blivit lurade har kommit in till Konsumentverket angående spelet Garantilotto. Företaget bedriver telefonförsäljning och utlovar garanterade vinster, något Lotteriinspektionen anser att man ska vara försiktig med att tacka ja till.
Grov misshandel (2017-05-09)
Strax innan midnatt natten till tisdag har en anmälare ringt till polisen om att en pågående misshandel eventuellt kunde äga rum i ett bostadshus på en mindre ort i Tranås kommun.
Han vill stanna i Sverige (2016-07-15)
Vem har plats för och är intresserad av att hjälpa Muhammed Reza Hassani? Han är en trevlig snart 18-årig ungdom från Afghanistan. Han bor på Polstjärnans boende för ensamkommande flyktingbarn, men inte länge till.
Tranåsman frias från mord (2016-07-14)
Den tranåsman som både i tingsrätten och hovrätten dömdes till mordet på en annan tranåsman förra sommaren frias nu för mord i Hovrätten.
Anebybo odlade marijuana (2015-11-05)
Polisen har påträffat en misstänkt narkotikapåverkad man i Aneby.
Villainbrott på dagtid (2015-10-29)
Två villainbrott har ägt rum i Aneby kommun under dagtid. Någon gång mellan klockan 07-15.30 på onsdagen har tjuv eller tjuvar brutit sig in i en villa på Tranåsvägen i Sunhultsbrunn.
Drograttfylla och olaga vapeninnehav (2012-01-27)
I går, torsdag, stoppades en bilist vid 21-tiden i centrala Tranås för en rutinkontroll.
Stark kampinsats av TAIF räckte inte mot Hästen (2011-11-25)
334 personer har sedan dryga timman tillbaka lämnat Bredstorpshallen med blandade känslor. Hemmasupporters fick se sitt TAIF med betydligt mer vilja än vid senaste två matcherna i hockeyettan.