Onsdag 26 Januari 2022Följ oss på Tel: 0140-38 55 70

Tranås Posten Logotype

Välj

"Vaccinationen är lösningen på hur vi ska komma ur den här pandemin"

Fredag 20 August 2021

mmmm

Med anledning av det clusterutbrott av covid-19 man nu ser bland ungdomar i Tranås kallade Tranås kommuns coronastab tillsammans med Tranås vårdcentral till en gemensam presstäff på fredagen.
Peter Lundin Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral inledde med att i Tranås kommun är det just nu en ökad smittspridning i övre skolåldern.

– Pandemin är inte slut. Vi kan inte leva som vanligt. Alla måste fortsätta att följa restriktionerna. Vi har lagt ner mycket tid på smittspridning och i augusti har vi tyvärr sett en kraftig uppgång.

665 personer har provtagits under augusti, varav 361 personer denna vecka.
80 personer är positiva i covid-19 (augusti) varav 45 stycken mellan den 17-19 augusti.
246 personer i åldern 10-19 år har provtagits i augusti. 53 av dessa har varit positiva, merparten av kostaterad smitta har skett i vecka 32 och 33.

Smittspridningen har skett i samband med fester, läger, idrottsövningar samt i familjer och på arbetsplatser.
– Tyvärr ger sig vissa individer ut bland allmänheten trots att de har symptom. Vi uppmanar alla som har de minsta symptom att de provtar sig så fort som möjligt. Och att det är vården som tar provet.
Han uppmanar vidare att alla ska vaccinera sig.
– Vaccinationen är lösningen på hur vi ska komma ur den här pandemin.

Regionen har tagit beslut om gå ner i tid mellan den första och andra vaccinationen från sju till fem veckor.
– Vi gör vårt yttersta.
Cecila Axelsson, skolchef, säger att man beslutade skjuta upp skolstarten från årskurs åtta till årskurs tre på gymnasiet för att förhindra smittspridningen.
– Det kom en ny förordning den 10 augusti att skolan är det sista i samhället som ska stänga och att närundervisningen måste vara igång.
– Vi vädjar till vårdnadshavare att låta sina ungdomar avstå från fritidsaktiviteter under en period. Troligtvis kommer skolan igång nu på måndag. Men då vill vi att det ska komma friska elever till skolan. Känner man det minsta symptom så ska man stanna hemma..

I skolan kommer man att fortsätta att arbeta med trängseluppdraget. Och ungdomarna själva måste hjälpa till att hålla avstånd
– Det är inte över än. Vi måste hjälpas åt.
Eva Hanzén, kultur- och fritidschef, säger att kommunen vädjar till föreningslivet att tillfälligt pausa gruppaktiviteter för unga mellan 14 och 20 år. Till att börja med fram till den 30 augusti.
– Vi har skickat ut en uppmaning till alla föreningar med ungdomar i den här åldern att de tillfälligtvis ska pausa sin verksamhet.
Epic, kommunens fritidsgård, kommer endast att vara aktiva digitalt. I övrigt kommer kommunens verksamheter att vara öppna.
Hon vädjar till alla vårdnadshavare att de ska lägga sig i den här frågan och uppmanar dem att inte träffa andra ungdomar på fritiden samt att hålla avstånd.

Pär Thudeen, kommunchef, säger att det finns många som resonerar så här: Vi träffas ju i skolan vad spelar det då för roll om vi ses på fritiden.
– Det som är avgörande här är antalet exponeringar. Träffas man i skolan hela dagen och dessutom på kvällen så blir det en större smittorisk. I skolan träffas man ju under mer kontrollerade former än på fritiden.
– Vi måste alla anstränga oss och hjälpas åt, säger kommunchefen.

Tidigare artiklar som publicerats under kategorin Välj

“All vaken tid är jobb för mig” (2021-11-29)
– Det ska bli kul att komma tillbaka till Tranås igen. Det säger Magnus Betnér som onsdagen den 1 december kommer till PlanB. Denna gång kommer han tillsammans med Henrik Nyblom.
Två bilar kolliderade i centrala Tranås (2021-11-24)
Vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen kolliderade två bilar i korsningen Torsgatan - Sveagatan.
Mordförsök i natt - misstänkt kvinna anhållen (2021-09-15)
UPPDATERAD 08:50 Strax efter klockan 06 nu på onsdagsmorgonen anträffade polispatruller en skadad person i en bostad. En halvtimma tidigare hade SOS fått in ett larm om att ett allvarligt våldsbrott inträffat i Tranås.
Man anhölls efter försök till grov misshandel (2021-09-14)
En man anhölls natten till tisdag misstänkt för försök till grov misshandel. Brottet har ägt rum på ett näringsställe i centrala Tranås.
"Vaccinationen är lösningen på hur vi ska komma ur den här pandemin" (2021-08-20)
Med anledning av det clusterutbrott av covid-19 man nu ser bland ungdomar i Tranås kallade Tranås kommuns coronastab tillsammans med Tranås vårdcentral till en gemensam presstäff på fredagen. Peter Lundin Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral inledde med att i Tranås kommun är det just nu en ökad smittspridning i övre skolåldern.
Succé för Tranåslöpare (2021-07-08)
Succé direkt för tranåsbördige häcklöparen Johan Claeson i U23-EM i Tallinn, Estland. Johan, som var yngst i hela startfältet, visade på lugna nerver när han avancerade till semifinal genom att slå personligt rekord på 400 meter häck.
Kommunen ska bekämpa sjögullet (2021-03-04)
Om allt går som beräknat kommer bekämpningen av sjögull i Svartån påbörjas under våren. Det berättar Anna Eriksson, landskaps­arkitekt, på parkavdelningen i Tranås kommun.
Tennisklubb får skriva arrendeavtal (2021-03-03)
Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till ett uppförande av en padelbana i Ängarydsområde där det finns en tennisbana i dag. Nu kommer tillväxtavdelningen inom kort att skriva ett avtal, ett arrendekontrakt med den nybildade föreningen som sköter om tennisbanan.
Ingen nedgång i smittspridningen i Tranås "Inom snar framtid hoppas vi på att det finns fler vaccin" (2021-02-03)
– Vi har inte nått någon platå och vi ser ingen nedgång vad det gäller antalet positiva testade personer för covid-19 i Tranås kommun. Just nu ligger Tranås på en inte smickrande tredjeplats i länet vad det gäller smittade personer. Det säger Peter Lundin Johansson, verksamhetschef på Tranås vårdcentral.
Lastbil med släp vinglade på vägen (2021-01-19)
En lastbil med släp framfördes på riksväg 32 på måndagseftermiddagen. Efter en kontroll misstänks nu att föraren var drogpåverkad.
Två personer anhållna för stöder i Tranås (2021-01-08)
En man och en kvinna har anhållits och är misstänkta för flera stölder i Tranås. Personerna greps i en bostad efter en husrannsakan.
Fräck bedragare lurade äldre man i Tranås (2020-12-17)
En äldre man i Tranås har under onsdagskvällen vid 21.30-tiden blivit utsatt för ett åldringsbrott och bedrägeri. Mannen har blivit lurad och bestulen.
SJ tar över Krösatågens trafik (2020-12-02)
SJ har fått förtroendet att ta över uppdraget att köra Krösatågen, med trafikstart den 12 december 2021. Det meddelade de regionala trafikhuvudmännen för Krösatågen på onsdagen.
Grov stöld i Sommen (2020-11-24)
Vid 21.15-tiden på måndagskvällen larmades polisen till ett inbrott i bostad i centrala Sommen.
Duo misstänks för omfattande skadegörelse i Tranås (2020-10-17)
Två tonårskillar är misstänkta för en omfattande skadegörelse som ägt rum i centrala Tranås under tidigt lördagsmorgon.
Rånförsök mot Pressbyrån (2020-09-11)
Strax efter klockan 06.30 på fredagsmorgonen fick polisen ett överfallslarm från Pressbyrån på Stationsplan i Tranås.
Mordbrand på Junkaremålsskolan (2020-07-09)
Någon har tänt eld i en container intill Junkaremålsskolan. Händelsen rubriceras som mordbrand.
Man i Tranås avled efter fall (2020-07-08)
En man i Tranås har avlidit på grund av ett fall från en stege. Det finns ingen misstanke om brott, uppger polisen.
Man blottade sig för kvinna (2020-02-20)
Vid 16.30-tiden på onsdagseftermiddagen har en man blottat sig utomhus i närheten av Hantverkargatan i Tranås. Det var när mannen mötte en kvinna som han ska ha dragit ner sina byxor framför henne.
Tranåsmän misstänkta för narkotikabrott efter husrannsakan (2019-12-18)
Två tranåsmän greps och anhölls efter en husrannsakan. I bostaden påträffades en större mängd narkotika samt ett större belopp kontanter.
Tranås befolkning nu över 19 000 (2019-08-21)
Tranås kommun växer och har i dag 19 019 invånare. För första gången är det fler invånare än 19 000 sedan 1970-talet. Detta visar SCB:s senaste befolkningsstatistik.
Fräck stöld av bankkort (2019-08-21)
En äldre kvinna, född 1931, blev av med sitt bankomatkort på Storgatan i Tranås vid 17.45-tiden på tisdagskvällen.
Två ungdomar skadades vid singelolycka (2019-06-13)
Två ungdomar fördes med ambulans till Höglandssjukhuset i Eksjö efter en singelolycka på Junkaremålskolan i Tranås.
Polisen gav tillstånd - men kommunledning stoppade Naturskyddsföreningens fika planer (2019-03-14)
På Naturskyddsförening i Tranås initiativ anordnas en så kallad Klimatfika vid lunchtid på fredag 15 mars. Tanken var att evenemanget skulle ha ägt rum utanför Stadshuset men kommunens HR-chef, huvudskyddsombud och kommunstyrelsen tyckte inte det var lämpligt.
Politiker svängde i Ekmarksparkfrågan (2018-08-22)
Kommunfullmäktiges sammanträde avslutades med en allmänpolitisk debatt. En av många frågor som debatterades var vad de politiska företrädarna har för synpunkt vad det gäller byggnation i Ekmarkspark.
Toaletten - en fråga för nämnden (2018-02-15)
Vid teknik- och griftegårdsnämndens arbetsutskott diskuterades den allmänna toaletten på Storgatan. Detta på grund av den vandalism som förekommit.
Myndigheter varnar: Tacka inte ja till spelet (2017-08-04)
Flera anmälningar från privatpersoner som säger sig ha blivit lurade har kommit in till Konsumentverket angående spelet Garantilotto. Företaget bedriver telefonförsäljning och utlovar garanterade vinster, något Lotteriinspektionen anser att man ska vara försiktig med att tacka ja till.
Grov misshandel (2017-05-09)
Strax innan midnatt natten till tisdag har en anmälare ringt till polisen om att en pågående misshandel eventuellt kunde äga rum i ett bostadshus på en mindre ort i Tranås kommun.
Han vill stanna i Sverige (2016-07-15)
Vem har plats för och är intresserad av att hjälpa Muhammed Reza Hassani? Han är en trevlig snart 18-årig ungdom från Afghanistan. Han bor på Polstjärnans boende för ensamkommande flyktingbarn, men inte länge till.
Tranåsman frias från mord (2016-07-14)
Den tranåsman som både i tingsrätten och hovrätten dömdes till mordet på en annan tranåsman förra sommaren frias nu för mord i Hovrätten.
Anebybo odlade marijuana (2015-11-05)
Polisen har påträffat en misstänkt narkotikapåverkad man i Aneby.
Villainbrott på dagtid (2015-10-29)
Två villainbrott har ägt rum i Aneby kommun under dagtid. Någon gång mellan klockan 07-15.30 på onsdagen har tjuv eller tjuvar brutit sig in i en villa på Tranåsvägen i Sunhultsbrunn.
Drograttfylla och olaga vapeninnehav (2012-01-27)
I går, torsdag, stoppades en bilist vid 21-tiden i centrala Tranås för en rutinkontroll.
Stark kampinsats av TAIF räckte inte mot Hästen (2011-11-25)
334 personer har sedan dryga timman tillbaka lämnat Bredstorpshallen med blandade känslor. Hemmasupporters fick se sitt TAIF med betydligt mer vilja än vid senaste två matcherna i hockeyettan.